Meglepetés étel

Kultúrák találkozásai a kasseli konyhában: szombaton paprikáscsirkét főztem, szaggattam hozzá galuskát, ahogy kell. A hozzávalókért nem mentem el a törökhöz, úgyhogy kissé halovány paradicsom és kaliforniai paprika lett az ízesítés, jó kis lecsós alap helyett. (De a zsíradékot alá a teleki téri füstölt szalonnából nyertem…ami adott némi hazai ízt.)

De az igazi szenzációt a vasárnapi ebéd jelentette, amit Vennes, a hongkongi lakótársam főzött. Gőzgombócot én is szoktam otthon, kínai szakácskönyvből bambusz gőzölőkkel, a családom imádja, én is.

Ám ez teljesen más volt: a tészta fagyasztott az ázsia boltból, és persze a hozzávalók is onnan a darálthús kivételével. Vennes ezt nem főzi előre, csak fűszerezi (szójaszósz, újhagyma, tojásfehérje, hogy jobban összeálljon, szárított kínai gomba ment bele). Ha zöldségeket adnak hozzá, azokat előfőzik kicsit, aztán apróra vágva a húshoz keverik.

A kör alakúra vágott tésztákat egy meghatározott redőzéssel alakítják gombóccá. Vastagabb tésztát is használnak (mint az én receptemben), de nem Hongkongban: sokféleképpen készítik Kína különböző részein.

Isteni szója- és chiliszószba mártogattuk, majdnem az egészet megettük salátával, nem lehetett abbahagyni…

Közben neszmélyi bort ittunk, és a pápalátogatás kapcsán a vallások különbözőségeiről beszélgettünk. Míg egyszercsak Nietzschéhez és a holokauszthoz értünk. Akkor én elmentem rágyújtani.

Írta: Pócsik Andrea

2021.09.13.

Hasonló bejegyzések

Magyaros búcsú

Magyaros búcsú

A záró előadásom után nekiálltam sütni-főzni, mert másnap délelőtt kávézós/ tízórais búcsúzkodásra hívtam a munkatársaimat, este a házigazdáimat. Sütöttem fasírtot, s mondtam, ez "fasírt". Így, tanulják csak meg. Hozzá kis sajtgolyókat, otthon trappista, itt érett...

Éljen a forradalom!

Éljen a forradalom!

Ezt a tortát a szombat esti vendégeknek csináltam: éljen a forradalom (és az előválasztás)! Meséltem nekik 1956-ról, koccintottunk a forradalomra, s egyszercsak az egyik kedves tudomáynos kutató bajtársam átölelt, s azt mondta: komrád! Sima keksztorta: túróval,...

Újabb konyhai találkozás: tokiói street food és rakott kel

Újabb konyhai találkozás: tokiói street food és rakott kel

A vasárnapi ebédünk, így másfél hónap után, nemcsak a szakmánk, hanem a főzés-evés iránti közös lelkesedésünkről is szólt. A múltkor készített rakott karfiol nagyon ízlett Vennesnek, ezért most sütöttem rakott kelt. Közben meg is tanítottam rá, mondta is, hiszen ez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük