A documenta befejezett jelene, az én perfekt archívumom

documenta archívum
A német nyelvben a Perfekt az az igeidő, amely olyan múltbeli események elbeszélésére szolgál, amik bár befejeződtek, hatásuk érezhető a jelenben, vagy akár lezárulhatnak a jövőben is. (Pl. „Ha befejeztem a kutatást, megyek haza.”) A documenta Archívum, amely az 1955-ben alapított, a ma is működő kortárs művészeti biennále történetét archiválja, épp ezért különleges. Minden, ami ott történt, fontos ma is. Hogyan nőhetett ki a háborúvesztes Németországban a semmiből valami, ami aztán a világ egyik legbefolyásosabb művészeti eseménye lett? (Olyan, mint a film világában a Cannes-i Filmfesztivál.) Bízom benne, a kutatásom fényt derít az archívum működésének eddig ismeretlen oldalaira is.

Időhurok

A megközelítésemnek ez adja a lényegét: megpróbálok időhurkot képezni, ahogy Erdély Miklós mondaná, folyamatosan átjárok a múlt és jelen, sőt, újabban a múlt és jövő között is:) Így keresek és így írok. Említettem a történetemben, Bódy Gábort mindenhová magammal viszem: ennek a szemléletnek ő az egyik forrása az ezoterikusan hangzó „kozmikus tudatával”.

Tegnap olyan 1971-es mappákat néztem végig, amelyben az elutasított művészek leveleit archiválták. A nap végén legszívesebben már sírtam volna: ennyi reményt, bizakodást, ennyi udvarias, hol őszintének, hol formálisnak tűnő mentséget a válaszokban mappába fűzni…, s aztán elképzelni a tengernyi fájdalmat, keserűséget, reményvesztettséget, amikor valaki kézhez kapja az elutasító levelet… A documenta presztízse évről évre nőtt: oda eljutni létrát jelentett (amin az egyik ember fel, a másik lemegy – a cigány közmondás szerint).

Ennek a korszaknak egyik legfontosabb fogalma a terv, az elképzelés volt, az 1972-es documenta is foglalkozott vele (Ernst Bloch Prinzip Hoffnungja egy egész nemzedék, ha nem kettő, három gondolkodását határozta meg). Épp ezért mind ott zsongott a fejemben a rám nagy hatást gyakorló konceptuális művészet, pl. Beke László Elképzelések c. kötete, amely a magyar művészettörténetben az elmúlt években kitüntetett helyre került, ebben az archívumban mégsem látható.)

Könyvtár

Az archívum fontos része egy olyan könyvtár, amely igyekszik a legfrissebb, legterjedelmesebb kortárs művészeti szakirodalmakat begyűjteni, s a documentán megfordult művészek munkáinak kutatásához mindenféle segítséget adni. Ezt is imádom: én kiváltságos ösztöndíjas vagyok, „majdnem munkatárs”, szabadon bóklászhatok a polcok között, szkennelhetek, édes élet ez nekem. Az archívumba látogatók nem, mert a könyvekben nincsenek csipogók, ők az olvasóteremben kapják meg, s onnan nem vihetik ki a kikért olvasmányokat.

Le is fotóztam nektek az országok szerint részlegben, milyen picik vagyunk. Művészeink közül sem sokan jártak a documentán. Persze máshol (pl. szerzőknél vannak még fontos munkák.)

Fekete füzet

Az archívumban van egy kis shop, ahol nem sokkal érkezésem után felfedeztem egy kincset ebben az én kincseskamrámban, (így becézgetem a documenta Archívumot:) El is meséltem rögtön a kutatótermi munkatársnak, akivel keveset, de épp eleget beszélgetünk. A doktori programon, említettem máshol, György Péter volt a mesterem. Ő egyébként többféleképpen jelen van az archívumban, ő írta a 100 feljegyzés – 100 gondolat egyikét a documenta 13-ra. Erre nagyon büszke vagyok, s részletesen majd egy emlékezeti témájú posztban mesélek róla. A legfontosabb konzultációnkon, (aminek szinte minden szavára emlékszem), hirtelen megkérdezte, van-e fekete füzetem. Kérdőn néztem rá: „egy olyan füzet, amibe nem a kutatási jegyzeteket, hanem a fontosabb, hirtelen gondolatokat írod”. Nem volt, de most vettem egyet.

S ajándékba adtam is rögtön egy másikat Kerényi Máténak, legkedvesebb tanítványomnak, aki látogatóban járt nálam a héten. Remélem, senkit nem bántok meg a „leg”-gel: Mátét önmagáért is tisztelem és kedvelem, ráadásul nagyon emlékeztet Sára lányomra, egészen hasonlóan lát meg összefüggéseket.

György Pétertől tanultam az archeológiai módszert, s nagy boldogságomra, egy itteni kollégával felismertük szellemi rokonságunkat, a Kunsthochschule tanára, Nanne Buurman, a documenta Studies motorja épp úgy ír, gondolkodik, mint én.

Archívumláz

Az ismerőseim között leginkább Bódi Lóránt barátom, szintén GyP-tanítvány bír hasonló gondolkodással. Az én archívumlázas Derrida-bibliám valójában az övé, tőle kaptam kölcsön. Ezt a könyvet újra használom, olvasom: legszívesebben kívülről megtanulnám. (Vannak benne homályos részletek, a jegyzeteimben ott ez áll, „nem értem”, de majd egyszer mindenre fény derül). A tartalmán túl a szerkezete nyűgöz le: a szerialitás (amelynek filmben Bódy Gábor volt egyik nagy mestere). Az ismétlések, visszatérések a már új gondolatmenetben ugyanazokra a pontokra, katartikus élményt és igazi szellemi kalandot, kivételes felismeréseket jelentenek. Ezt a látásmódot, s egyben módszert (archiviológiát/archivológiát – a magyar fordítások használata sajnos nem következetes) igyekszem gyakorolni, magamhoz pászítani, fejleszteni itt.

Deszkaparkos munkadal

A kutatóterem ablakai az utcára néznek, s az út túloldalán egy csöpp deszkapark (ott bámészkodom a cigarettaszüneteimben, ezen a homályos képen épp a levegőbe ugrik egyikük). S olvasás közben hallgatom a deszkások, rolleresek zörgését, csattanásait, és főleg a zenéiket: amiket szinte ismerek,  a fiam deszkás korszakából, mint ahogyan a világukat is valamennyire. Ilyenkor megnyugtatóan otthon érzem magam. (Ez is Németország: egy komoly archívum tőszomszédságában deszkapark.)

Karlsaue – a fák archívuma

S ki gondolná, egy kutyának, azonkívül, hogy társ, hányféle haszna van. A napi három sétánk ugyanott, a Karlsaue Parkban, maga a szerialitás. A sokadjára ismételt körök, kószálások ebben a szigorúan megszerkesztett barokk építményben, a fő utakat összekötő ösvényekre való letéréseink mindig valami új felfedezést és élményt hoznak. Én a megfigyeléseimben a faóriások állandóságában fedezem fel az élővilág, a fények, a meglepően változékony időjárási viszonyok teremtette újdonságokat, más összefüggéseket, Bodza a szaglásával teszi ugyanezt.

Valójában, azt csinálja ő is a parkban, amit én az archívumban. Csak neki van egy gazdája, aki néha rángatja jobbra-balra, én meg most a kutatásban a magam ura vagyok.

Írta: Pócsik Andrea

2021.08.09.

Hasonló bejegyzések

„Kicsiny, de fasza ország”

„Kicsiny, de fasza ország”

…megyek, megnézem. A kilencvenes évek végén Esterházy Péternek ez volt a szava járása, az ÉS-ben olvastam, talán valamelyik Estiben. Azóta sokat változtunk, de talán most van némi remény megújhodásra …, Most Passauban ülök egy tip-top kis panzióban egy üveg Krombacher...

Az író nők veszélyesek

Az író nők veszélyesek

Csak azt nem tette hozzá: az író nők veszélyesek. Még valamikor, amikor a gyerekek kicsik voltak, s időm nagy részét velük töltöttem, (valami paradicsomi állapot volt, egészen az almáig), kaptam egyik rokonunktól egy könyvet ajándékba. Különös kultúrtörténeti,...

Alles gut. Tükörposzt

Alles gut. Tükörposzt

Amikor szörnyen feszült napok, zaklatott elalvások, hajnali ébredések (az ellenségemnek sem kívánom) UTÁN otthon felejtem a maszkom, s félútról visszabiciklizek a kedvenc boltomba venni egyet, ahová tudom, beengednek majd maszk nélkül is, csuka fogta róka, na ez hogy...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük